PODÁVANIE VÍNA

Späť

Podávanie vína je rituál a tiež spoločenská udalosť, ktorej výsledkom má byť neopakovateľný zážitok. Je nesmierne dôležité, aby víno pri správnom podávaní dokázalo poskytnúť to najlepšie, čo v ňom je. Práve preto musí somelier poznať všetky aromatické a chuťové znaky vína a samozrejme musí poznať zásady snúbenia sa jedla s vínom.

Víno podľa udalosti

Víno sa podáva pri rôznych príležitostiach. Dobrý somelier by mal vedieť identifikovať, za akým účelom hostia zariadenie navštívili a podľa toho im aj víno odporúčať. Napríklad pre oddychové popíjanie sú vhodné kabinetné vína polosuché, jemne sladké. Pri dlhých rozhovoroch, teda pri pomalom popíjaní, sa rovnako odporúčajú skôr kabinetné vína, pretože majú menší obsah alkoholu ako kvalitnejšie prívlastkové vína.

Odporúčajú sa tiež napríklad pri sledovaní televízie. K jedlu sa uprednostňujú suché a polosuché vína, ktoré nie sú konkurenciou pre arómu a chuť jedla. Na pitie vína pre pôžitok sa ponúkajú vína, ktoré sú výnimočné, teda špeciality. Na slávnosti, oslavy a významné udalosti sú vhodné veľké, ušľachtilé vína, rarity a vzácnosti z celého sveta.

Ako aperitív alebo digestívum sa zasa hodia hodnotné šumivé vína alebo bobuľové a hrozienkové výbery, ľadové zbery a tokajské.